vineri, 18 martie 2011

Triunghiul Bermudelor

Astazi va invit sa dezbatem impreuna un subiect incitant care a uimit o lume intreaga: Triunghiul Bermudelor!

Sunt sigura ca toti ati auzit de Triunghiul Bermudelor si de disparitiile inexplicabile din aceasta zona.
Triunghiul Bermudelor reprezinta spatiul marin, de forma triunghiulara, situat in Oceanul Atlantic, cuprins intre Insulele Bermude, Puerto Rico si Peninsula Florida.
Misterul a luat nastere in ziua de 5 decembrie 1945, cand cinci avioane americane ''Avenger'' dispar fara urma in timpul unui zbor de rutina desupra Atlanticului, in zona Arhipeleagului Bahamas, la putin timp dupa ora 14:00. Un avion de salvare, plecat de la baza din Banana River la ora 19:27 (care urma sa se intoarca la ora 20:30), va disparea, la randul lui, in ciudatul Triunghi al Bermudelor. Capitanul unui vas care patrula prin zona avea sa declare ca, la ora 19:50, a vazut o explozie pe cer si ca i-sa parut ca avionul luase foc in aer, inainte de a lovi apa si de a exploda. A doua zi, marina americana a facut ample cercetari, fara a gasi insa vreo urma a avioanelor.
Cinci ani mai tarziu, in 1950, reporterul E.W. Jones trimite un articol agentiei ''Associated Press'', in care semnala disparitia misterioasa a catorva nave si avioane in ''Iadul celor pierduti''.

Ulterior au fost emise numeroase si variate ipostaze, care mai de care mai bizare, mai socante sau chiar aberante, pentru a explica aceste disparitii. Una dintre aceste explicatii exotice afirma ca disparitiile de nave si de persoane s-ar datora '' ultimilor descendeti ai Atlantidei '', acel tinut misterios disparut la randul lui, si ca navele aeriene si maritime ar fi fost de fapt ''transferate'' in lumea atlantilor.

O alta supozitie considera ca disparitiile se datoreaza extraterestrilor, desi ipoteza existentei acestora si a O.Z.N.-urilor nu a fost validata... . De asemenea, pornindu-se de la teoria einsteiniana despre spatiu si timp, a mai fost emisa si ipostaza potrivit careia navele maritime, avioanele si pasagerii au fost translatate intr-o alta dimensiune a Timpului si Spatiului, printr-un fel de falie spatio-temporala, prin proiectarea lor intr-o lume paralela.

Alti cercetatori au incercat sa demitizeze Triunghiul si sa rezolve misterul apeland la cauze naturale. Dupa acestia, accidentele petrecute in zona incriminata s-ar fi petrecut din cauza unor pene mecanice, a unor erori umane sau, mai ales, a capriciilor meteorologice.


Dintre explicatiile stiintifice, aparute in diverse surse de informare, ar fi de amintit: uraganele, vartejurile, trombele si antitrombele marine, tornadele inverse, anomalia magnetica si fluxurile magnetice, turbulenta atmosferica, vibratiile aerului, emanatiile postvulcanice de gaze s.a.m.d. .

Se cunoaste faptul ca perimetrul Triunghiului Bermudelor este traversat de Gulf Stream (Curentul Golfului), cel mai mare curent marin situat in Atlanticul de Nord, un curent puternic, cald, care genereaza o vreme foarte dificila. Aceasta transporta un volum de apa de 100 de ori mai mare decat debitul tuturor raurilor de pe blog, luate la un loc, cu o viteza de 45-60 km\h. Ca urmare, se apreciaza ca acesta ar fi capabil sa transporte foarte repede ''resturile'' unei catastrofe, ceea ce ar explica dificultatile intampinate in gasirea resturilor epavelor.

Dupa sase ani de cercetari, geologii americani si germani considera ca pot explica misterul Triunghiului Bermudelor. Pe baza studiilor efectuate in adancul Oceanului Pacific, la 100 de kilometrii de coasta statului Oregon (S.U.A.), savantii au ajuns la concluzia ca pe fundul intregului Ocean Planetar se afla cantitati uriase de gaz metan amestecat cu apa. Acest amestec, extrem de inflamabil (produs de emanatiile sedimentelor, aflate in descompunere, de pe fundul oceanelor), se gaseste, din cauza presiunilor imense la care este supus, in stare solida, mai exact sub forma uno blocuri de gheata. Energia inmagazinata in acest compus ar fi de doua ori mai mare decat a oricarui tip cunoscut de carbune, gaz natural sau petrol.

Potrivit cercetarilor americani, din cauza variatilor de temperatura ale Oceanului Atlantic-generate de confluenta celor doi curenti oceanici: rece, de nord, al Labradorului, si cald, din sud, al Golfului-,metanul inghetat se topeste, emisiile rezultate ducand la scaderea densitatii apei, care nu mai poate sustine greutatea vaselor si acestea se scufunda. Astfel spus, in acest punct de pe planeta, materia solidificata se lichefiaza din pricina curentilor oceanici. In ceea ce priveste avioanele, gazul metan care iese din apa le-ar provoca o ''pana'' sau, mai rau, o scanteie care le-ar aprinde. Oricat de plauzibile ar fi, aceste consideratii raman totusi ipoteze.

Din fericire, in ultimii ani, in special datorita unui sistem se pozitionala globala (GPS), pilotii si navigatorii dispun de mijloace mult mai sofisticate si mai eficiente, care au facut ca accidentele sa fie mai rare. Cu toate acestea, in pofida precautiilor de avengura luate, disparitiile din misteriosul Triunghi al Bermudelor continua sa aiba loc.. .

3 comentarii: